Här får vi följa de fortlöpande arbeten som pågår i form av en liten intervju av personer från Aspeboda Sportklubb, Aspeboda Hembygdsförening, Aspeboda Sagoskog och Aspebodaskolan.
De fem projekten ”Spår och stigar” är redan påbörjade och kontaktperson i Aspeboda Intresseförening (AIF) Cathis Dicander, kontaktade de olika projektledarna här på nyåret för att kolla läget.
– Hej Per Westlund, Aspeboda Sportklubb! Läget med ”Kompisspåret” mellan elljusspåret över Stråtjärn mot Falun – Borlängespåret?
– AIK, Hälla håller på att slutföra röjning och trädfällning i svackan mot Rävbackens åkrar för två spår i vardera riktningen genom våtområdet. ASK har reparerat skotern och inköp av en röjningssåg är på gång, att sedan tjäna alla föreningarna. Vi behöver den för att röja efter högra sidan på banvallen, när vi fått klart med ägarna. Jag skall sedan träffa ”Gubbgympagänget” för röjningshjälp. Vi har första mötet för året i ASK 18/1, då vi planerar vidare.
– Fint, då löper det på då.
– Hur har ni det i Hembygdsföreningen då, Bosse Paulsson?
– Vi började med att beställa träbänkar hos AIK, Hälla att placeras ut efter vägen upp till Kapellsgrund att vila sig på i branten och även utanför Kapellet däruppe. Vi har möte den 17/1 då vi diskuterar om anslagstavlor och skyltar
– Kommer ni att röja upp de övriga stigarna, som leder upp till berget från Olsbackahållet?
– Det kommer i ett senare skede när vi fått ihop folk. Det är mycket jobb att få de här stigarna i stånd. Finns det några frivilliga?
– Det får vi hoppas på! Alla projekten bygger på att det finns ideellt intresse att hjälpa till.
– Hej Lena Fremst och Marie Boberg! Vad börjar ni med i Aspeboda Sagoskog då?
– Vi har beställt sagoskåp och sago-/aktivitetsholkar. Sagostigen i Stråtjärn kommer att gå från ridklubbens parkering till slogboden. Runt slogboden kommer det att finnas några aktiviteter. De andra två stigarna, nedanför förskolan/skolan kommer den korta stigen att ha fokus på bokstäver/svenska och den längre på matte. Men båda med sagan som grund. Och alla sagor/aktiviteter är kopplade till naturen.
– Det låter jättespännande! Lycka till!
– Och så har vi Lars Ekemark och skolans projekt ”Skolstigen via Kyrkkullen? Hej Lars!
– Vi har redan varit igång sedan i höstas, när barnen i åk 3 röjde och med stockars hjälp la upp en samlingsplats på Kyrkkullen. Där bjöd Kyrkan hela skolan på julfika och dit återvänder vi varje vecka för lek och friluftsundervisning till barnens glädje.
– Det där var ingen dum ide du väckte, Lars! Finare utsiktsplats i Skolans och Kyrkan närhet finns inte. Hoppas det kommer många till glädje, när man vill se Aspeboda från ovan.
Så avslutades samtalen med projektägarna. Det känns bra att alla spår är igång. Vi har hela året på oss att slutföra arbetet. Den 31/12 2018 skall allt vara fakturerat och klart med KDU-medlen.
Vill ni höra om Aspebodagårdens projektet gällande parkering och belysning vid återvinnings-stationen och även AIF:s planer för hur vi skall jobba framöver, är ni välkomna till informationskvällen den 24/1 klockan 19 som Aspebodagården inbjuder till och bjuder på fika.
Glöm inte att det finns nya KDU- medel att söka för 2019!
Aspeboda Intresseförening (AIF) genom Cathis Dicander.